Przepisy z orzechami

Szeroki wybór przepisów kulinarnych - od zróżnicowanych przystawek do dań głównych oraz deserów i wypieków! Wszystkie dania mają jeden wspólny pyszny składnik: smaczne i chrupiące Kalifornijskie Orzechy Włoskie!

Makaron farfalle z dynią piżmową, orzechami i Grana Padano

Pełne smaków połączenie pożywnej dyni piżmowej, pikantnego czosnku i szałwii, prażonych orzechów i sera Grana Padano tworzy idealne jesienne danie.


Składniki na 6 porcje:

  • 1 dynia piżmowa, 675 g, obrana i pokrojona w 2 cm kostki
  • 6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
  • Koszerna sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 3/4 szklanki prażonych kalifornijskich orzechów włoskich
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 4 łyżki białego octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 500 g suchego makaronu farfalle
  • 12 liści szałwii, cienko pokrojonych
  • 1/4 szklanki natki pietruszki
  • 3/4 szklanki drobno startego Grana Padano

Przygotowanie:

Krok 1
Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Dynię wymieszać z 2 łyżkami oliwy z oliwek, doprawić solą i pieprzem, i umieścić na blasze. Piec do miękkości, około 20 minut.

Krok 2
Po upieczeniu dyni, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180ºC, na blasze położyć orzechy i piec aż będą jasno złote, 5 - 8 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Grubo posiekać orzechy.

Krok 3
W międzyczasie, wlać bulion do rondla na duży ogień i zredukować do 1/2 szklanki, 8 - 10 minut.

Krok 4
W dużej misce wymieszać pozostałe 4 łyżki oliwy z oliwek, ocet, czosnek, sól i pieprz. Dodać do zredukowanego bulionu warzywnego.

Krok 5
Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Dodać farfalle i gotować będzie al dente, 10 - 12 minut.

Krok 6
Odcedzić makaron i od razu wymieszać z dynią, orzechami, szałwią, pietruszką i Grana Padano. Dokładnie wymieszać, nałożyć na talerze i podawać natychmiast.