Orzechy Włoskie z Kalifornii

Historia i pochodzenie orzechów
  • {contentnavigation}

Historia orzecha

Orzech włoski to najstarsze drzewo dające jadalne owoce znane człowiekowi, jego historia sięga 7 000 r. p.n.e. Rzymianie nazywali orzechy włoskie Juglans regia, czyli królewskim żołędziem Jowisza. Badania wskazują, że orzech włoski pochodzi ze starożytnej Persji, gdzie był zarezerwowany dla rodziny królewskiej. Z tego powodu bywa nazywany orzechem perskim. Orzechami handlowali kupcy podróżujący Jedwabnym Szlakiem między Azją a Bliskim Wschodem. Karawany przewoziły orzechy do odległych krain, także za morze, aż stały się popularne na całym świecie. Angielscy kupcy morscy dostarczali je do portów na całym świecie, więc stały się znane jako orzechy angielskie. Tak naprawdę, w Anglii nigdy nie uprawiano orzechów z przeznaczeniem na handel.

Początki

Orzechy włoskie w Kalifornii jako pierwsi zaczęli uprawiać Franciszkanie na początku XVIII w. Pierwsze orzechy w Kalifornii nazywano więc orzechami misyjnymi. W przeciwieństwie do dzisiejszych, te pierwsze owoce były małe i miały twarde łupiny. Łagodny klimat, zbliżony do śródziemnomorskiego, sprzyjał uprawie drzew orzechowych.

Co miesiąc orzechy włoskie z Kalifornii trafiają do ponad 40 krajów na całym świecie. Dwie trzecie światowego handlu orzechami - w łupinach lub łuskanymi - to orzechy z naszego słonecznego stanu.

Orzechy włoskie z Kalifornii - branża

Pierwsze komercyjne nasadzenia rozpoczął w 1867 r. Joseph Sexton, właściciel sadów i szkółek w mieście Goleta w hrabstwie Santa Barbara. Na początku orzechy włoskie uprawiano głównie na południu Kalifornii, tam znajdowało się 65% całego areału.

Około 70 lat po tym, jak Sexton posadził pierwsze drzewka, centrum produkcji kalifornijskiego orzecha włoskiego przeniosło się na północ. Była to jedna z najbardziej dramatycznych przeprowadzek w historii ogrodnictwa. Bardziej żyzne tereny, a także ulepszone systemy nawadniania i zwalczania szkodników zaowocowały większymi plonami, które stopniowo zwiększały się każdego roku.

Dzisiaj, Central Valley jest głównym rejonem uprawy orzecha włoskiego w Kalifornii. Sprzyjają temu łagodny klimat oraz grube warstwy żyznej gleby. Kalifornijskie Orzechy Włoskie stanowią 99 % amerykańskiej podaży i trzy czwarte światowego handlu.

Lista firm

Szukasz dostawcy Kalifornijskich Orzechów Włoskich?

Pełna lista firm...