• {contentnavigation}

Rozmiary łuskanych orzechów włoskich

Łuskane Kalifornijskie Orzechy Włoskie dostępne są w różnych rozmiarach. Opisy i widełki wielkości przygotowano w oparciu o normy amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA) dla klas łuskanych orzechów włoskich.

Rozmiary łuskanych orzechów włoskich wg. norm USDA

Połówki

Opis: 7/8 lub więcej orzecha jest w stanie nienaruszonym. 85% lub więcej partii, stanowią połówki orzecha, reszta to 3/4 połówek.

Margines tolerancji wg. USDA: Nie więcej niż 5% partii to kawałki mniejsze niż 3/4 połówki, z czego nie więcej niż 1% przejdzie przez okrągły otwór kontrolny o średnicy 16/64" (6,35 mm).

Kawałki i połówki orzechów (Połówki i kawałki)

Opis: 20% lub więcej partii stanowią połówki orzecha (7/8 lub więcej orzecha jest nieuszkodzone).

Margines tolerancji wg. USDA: Nie więcej niż 18% przejdzie przez okrągły otwór kontrolny o średnicy 24/64” (9,53 mm), z czego nie więcej niż 3% przejdzie przez okrągły otwór kontrolny o średnicy 16/64” (6,35 mm), a z tych 3% nie więcej niż 1% przejdzie przez okrągły otwór kontrolny o średnicy 8/64” (3,18 mm).

Kawałki

Opis: Część kawałków w partii nie przejdzie przez okrągły otwór kontrolny o średnicy 24/64" (9,53 mm).

Margines tolerancji wg. USDA: Nie więcej niż 25% przejdzie przez okrągły otwór kontrolny o średnicy 24/64” (9,53 mm), z czego nie więcej niż 5% przejdzie przez okrągły otwór kontrolny o średnicy 16/64” (6,35 mm), a z tych 5% nie więcej niż 1% przejdzie przez okrągły otwór kontrolny o średnicy 8/64” (3,18 mm).

Małe kawałki

Opis: Część kawałków w partii przejdzie przez okrągły otwór kontrolny o średnicy 24/64” (9,53 mm), ale nie przejdzie przez okrągły otwór kontrolny o średnicy 8/64"(3,18 mm).

Margines tolerancji wg. USDA: 10% nie przejdzie przez okrągły otwór kontrolny o średnicy 24/64 "(9,53 mm), a 2% przejdzie przez okrągły otwór kontrolny o średnicy 8/64” (3,18 mm).

Typowe rozmiary dostępne na rynku

Średnie kawałki

Mimo iż normy USDA nie przewidują takiej klasyfikacji rozmiaru, to rozmiar „średnie kawałki” jest stosowany przez branżę. Nie mniej niż 98% przejdzie przez okrągły otwór kontrolny o średnicy 32/64 (12,7 mm). Nie więcej niż 3% przejdzie przez okrągły otwór kontrolny o średnicy 16/64” (6,35 mm). Nie więcej niż 1% przejdzie przez otwór kontrolny o średnicy 8/64” (3,18 mm).

Mączka orzechowa (dwukrotnie siekane)

Najdrobniejsza forma kalifornijskiego orzecha włoskiego występuje w różnych teksturach od grubej mączki po drobny proszek. Stosowana do posypywania wypieków, wrabiania do mąki i ciasta oraz w mieszankach orzechowych. Drobno zmielone orzechy dodaje się do past i do nadzienia oraz stosuje jako zagęszczacz do sosów.

Posypki

Opis: Niektóre orzechy w partii przejdą przez kwadratowy otwór kontrolny o boku 1/4" (6,35 mm) lub okrągły otwór kontrolny o średnicy 20/64" (7,64 mm).

Orzechy do syropów

Opis: Niektóre orzechy w partii przejdą przez kwadratowy otwór kontrolny o boku 3/8" (9,35 mm) lub okrągły otwór kontrolny o średnicy 28/64" (11,11 mm).

Lista firm

Szukasz dostawcy Kalifornijskich Orzechów Włoskich?

Pełna lista firm...