• {contentnavigation}

Badania poświęcone orzechom

Liczne badania potwierdzają: orzechy włoskie są ważnym elementem zdrowej diety.

Przez tysiące lat orzechom przypisywano liczne dobroczynne efekty. W średniowieczu, orzechy włoskie były nawet uważane za lek! Ze względu na silne podobieństwo do ludzkiego mózgu były bardzo cenione w medycynie chińskiej. Jeżeli inaczej rozkruszymy skorupkę, orzech będzie uderzająco podobny do serca, co wiele osób interpretuje jako odniesienie do jego pozytywnego wpływu na zdrowe serce. Jednak, do niedawna nie było wielu badań nad korzyściami płynącymi ze spożywania orzechów. Dziś powszechnie uznaje się fakt, że garść orzechów włoskich (30 g) dziennie przyczynia się do poprawy elastyczności naczyń krwionośnych. Dzięki wysokiej zawartości kwasu alfa-linolenowego, orzechy przyczyniają się do utrzymania odpowiedniego poziomu cholesterolu we krwi.

Od wczesnych lat 90-tych XX w., California Walnut Commission wspiera niezależne badania kliniczne prowadzone na całym świecie, zgłębiające pozytywny wpływ wysokiej jakości składników orzechów na nasze zdrowie. W maju 2012 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) potwierdził pozytywny wpływ orzechów włoskich na zdrowie.

Przepisy

Szeroki wybór przepisów kulinarnych - od zróżnicowanych przystawek do dań głównych oraz deserów i wypieków! Wszystkie dania mają jeden wspólny pyszny składnik: smaczne i chrupiące Kalifornijskie Orzechy Włoskie!

Archiwum przepisów