BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI:
NAJWYŻSZE STANDARDY JAKOŚCI I PRZECHOWYWANIA

  • {contentnavigation}

Przechowywanie:

Najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu, w łupinach

Po zebraniu, orzechy włoskie w łupinach lub obrane, są mechanicznie suszone powietrzem do poziomu 8% wilgotności, najlepszej do magazynowania. Orzechy są przechowywane w silosach w optymalnych warunkach, w idealnej temperaturze od 0 do 4°C. Przetwarza się je wyłącznie w punktach pakowania na krótko przed sprzedażą. Dzięki temu, Kalifornijskie Orzechy Włoskie można bez problemu przechowywać ponad 12 miesięcy.

Ze względu na zawartość tłuszczu w orzechach włoskich, podczas przechowywania należy zachować ostrożność. Trzeba przestrzegać pewnych zasad, także w przypadku przechowywania orzechów w domu. Należy je składować w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Raz otwarte worki należy zamknąć hermetycznie (orzechy włoskie bardzo szybko przejmują zapachy) i przechowywać w lodówce. Orzechy z otwartego opakowania najlepiej spożyć szybko po otwarciu, pozwoli to cieszyć się optymalnym smakiem.

Bezpieczeństwo żywności:

Orzechy włoskie z Kalifornii Premium

Na drzewie, orzechy włoskie są wyjątkowo dobrze chronione przez naturę. W odróżnieniu od innych orzechów, posiadają nie tylko zewnętrzną łupinę, ale także wewnętrzną powłokę ochronną.  Jednak nie tylko przyroda dba o najwyższe bezpieczeństwo i jakość orzechów. Firmy przetwórcze muszą przestrzegać surowych przepisów przed i po zbiorach, w celu zapewnienia idealnej jakości Kalifornijskich Orzechów Włoskich. Muszą spełniać surowe wymogi amerykańskiego Ministerstwa Rolnictwa, a często je wręcz przewyższają. Przed pakowaniem pobiera się próbki mikrobiologiczne i chemiczne, w celu potwierdzenia i monitorowania wysokich standardów jakości. Następne badanie jakości ma miejsce po dotarciu orzechów do Europy.

Branża skupiona wokół Kalifornijskich Orzechów Włoskich stale inwestuje w szkolenia i projekty badawcze dotyczące kwestii bezpieczeństwa żywności. Od 2009 r. na szkolenia pracowników i badania przeznaczono ponad 650 000 USD. Kwoty te będą rosły w najbliższych latach, tak aby branża mogła pozostać na bieżąco z kwestiami bezpieczeństwa żywności oraz aby zapewnić wysoką jakość Kalifornijskich Orzechów Włoskich przez cały rok.